Verimli Çalışmak İçin Altı Altın Kural
Bazen bütün günün geçip gittiğini ancak ortaya doğru düzgün bir iş çıkmadığını düşündüğünüz oluyor mu? Belki de ben bütün gün nelerle zaman geçirdim diye düşünüyor ama yanıt bulamıyorsunuz. Zamanınızı etkin, enerjinizi verimli kullanmanın da bazı koşulları var. Eğer aşağıdaki bu altı kuralı uygularsanız, çalışma saatlerinizi çok daha verimli geçirdiğinizi göreceksiniz.
1-) Çalışırken Sosyal Medya Bildirimlerini Kapatın ve Sosyal Medyadaki Hesaplarınıza Bakmayın
Çalışırken bir yandan işinizi yapıp, bir yandan da sosyal medya üzerinden sohbet etmek eğlenceli bir fikir gibi görünse de çalışma veriminizi düşürür. Arkadaşlarınızla konuşmak, bir konuda görüşünüzü dile getirmek veya bir haberi okumak dikkatinizi dağıtarak işe odaklanmanızı engeller. Çalışma veriminizi artırmak için çalışma zamanı ile dinlenme zamanını ayırmalısınız. Bir yandan sosyal medya hesaplarınızı kontrol edip diğer yandan çalışarak bir saat geçirmektense, kırk beş dakika çalışıp, on beş dakika sosyal medya hesaplarınıza bakarak bir kahve içmek çok daha verimli olmanızı sağlar.
2-) Acele Etmeyin, Planlayın
Daha fazla iş çıkarmak için, hemen sonuç almaya çalışarak, plan yapmadan, alelacele işe koyulmak, zamanı çarçur etmenin iyi bir yoludur. Böyle yaptığınızda, sık sık başa dönmek gerekir. Hızlı şekilde varış çizgisine gelir ancak her seferinde yeniden başa dönersiniz. Oysa en başta araştırma ve planlama için biraz zaman harcarsanız, ileri aşamalarda çok daha büyük zaman kayıplarının önüne geçmiş olursunuz.
3-) Ajandanıza Sadık Kalın
Acil işler veya hızlıca müdahale edilmesi gereken durumlar elbette olacaktır ancak her çalan telefonda iş akışınızın değişmesine izin verirseniz çalışma veriminiz düşer. Müşterilerinizin, iş arkadaşlarınızın ve yöneticilerinizin bir ajandanız olduğunu ve iş sıralamanızı bu ajandaya göre yaptığınızı bilmesi sizin açınızdan büyük önem taşır. Böylece zamansız istekler, araya giren diğer işler ve öne alma taleplerinden büyük ölçüde kurtulabilirsiniz. İyi planlanmış bir ajanda, çalışanın stresini azaltmak anlamında da son derece yararlıdır.
4-) Detaycı Olmak ile Detaylara Boğulmak Arasındaki Farkı Unutmayın
Detaycı olmak, bir işi en küçük ayrıntısına kadar incelemek değil, kişinin hangi detaylara bakmasının gerekli olduğunu bilmesi demektir. Yoksa herkesin iki saatte yaptığı bir işi, iki günde ama detaylıca yapmanızın bir anlamı olmaz. Verimli çalışmak için önemli olan ayrıntıların dışında kalan ne varsa gözünüzün önünden kaldırmanız gerekir. Yoksa ara yollarda kaybolup zamanınızı boşa harcamış olursunuz.
5-) Açık İletişim Kurmayı Öğrenin
Yanlış anlaşılmalar, düş kırıklıkları veya kırgınlıklarla zaman kaybetmek istemiyorsanız konuşurken, niyetinizi en doğru biçimde ifade eden sözcükleri seçmelisiniz. Müşterileriniz ve iş arkadaşlarınız sizin imalarınızı, ipuçlarınızı veya gizli uyarılarınızı anlamayabilir. Veriminizi düşürecek iletişim sorunlarını ortadan kaldırmak için anlaşılır, açık ve net bir tutum takınmaya çaba göstermelisiniz.
6-) Hayır Demesini Bilin
Verimli çalışmanın önündeki en büyük engellerden birisi de ‘Hayır’ demeniz gereken yerde çekimser kalmanızdır. Oysa gerekçeleriyle birlikte söylendiğinde ‘Hayır’ demenin hiçbir sakıncası yoktur. Gerçekleşmeyeceğini bildiğiniz bir konuda fikrinizi açıkça söylemek yerine, ‘Hayır’ dememek için geçiştirici yanıtlar vermek, müşterileriniz açısından ilk başta duyulacak bir ‘Hayır’ sözcüğünden çok daha sinir bozucu olabilir. (Eğer bu konuda eksikleriniz olduğunu düşünüyorsanız Hayır Demeyi Öğrenmek yazısına bir göz atabilirsiniz.)
Not: Özgüven ve Özdeğer Eğitimine katılarak bu konudaki yetkinliklerinizi artırabilirsiniz. OffCourse'la dünyanın her yerinde, kişisel bilgisayar, tablet veya akıllı telefonunuz üzerinden eğitim alabilirsiniz.