Ne İş Olsa Yaparım, Nereye Olsa Giderim, Parasına Bakmam Çalışırım

İlk bakışta alçakgönüllü, takıntısız ve gerçekten işe gereksinimi olan insanlara özgü sözler gibi duruyor değil mi? Gerçekten de öyle mi, isterseniz biraz üstünde düşünelim. Önce bir örnek:

Bir restorana girdiniz ve işe alımlar konusunda yetkili bir kişiyle görüşmek istediğinizi söylediniz. Birkaç dakika sonra karşınıza gelen işletme müdürüne de iş aradığınızı belirttiniz. O da size doğal olarak ne iş yaptığınızı sordu. Şıklarımız şöyle olsun:

A-) Eğer yemek yapma deneyiminiz varsa mutfakta;

B-) Garsonluk deneyiminiz varsa servis, karşılama tarafında;

C-) Muhasebe ve para işlerinden anlıyorsanız kasada;

D-) Motosiklet ehliyetiniz ve sürüş bilginiz varsa evlere servis bölümünde;

E-) Hiçbir deneyiminiz yoksa bulaşık veya temizlik bölümünde

bir görev istediniz.

Eğer A, B, C, D şıklarındaki görevlere uygun deneyiminiz olsaydı, zaten işletme müdürüne meramınızı anlatırken, söze ‘aşçıyım’, ‘garsonum’ veya muhasebeciyim’ diye başlardınız. ‘Ne iş olsa yaparım’ diyerek aslında doğruyu söylemediniz, çünkü aşçılık ya da muhasebecilik deneyiminiz yok, dolayısıyla bu işleri yapmanız olası değil. Aslında siz ‘ne iş olsa yaparım’ dediğinizde, en alt düzeydeki işe, yani bulaşıkçılığa talip oldunuz.

Aynı restoranda sipariş almaya giden garsona “Ben ne olsa yerim, sen getir bir şeyler” diyen bir müşteri olduğunu düşünelim. Böyle bir müşteriye kim servis yapmak ister? Üstelik müşterinin, gelecek yemeği beğenmeyerek, sorumluluğu siparişi alan kişiye atma olasılığı da son derece yüksek.

Elbette çok seçici olmak veya sunulan seçenekleri beğenmemek de iyi özellikler değil ancak hiçbir şeyi seçmemek de karşıdan bakıldığında çok parlak bir görüntü değil. Ne iş olsa yaparım, nereye olsa giderim dediğinizde, aslında karşınızdaki kişiye şunları söylemiş oluyorsunuz:

1-) Hiçbir hedefim yok,

2-) Sizden ne istediğimi tam olarak bilmiyorum,

3-) İşinizi, firmanızı, sektörünüzü araştırmadım,

4-) Hiçbir işi doğru düzgün yapabileceğime inanmıyorum,

5-) Eğitimim yok (veya aldığım eğitime güvenmiyorum).

Siz olsanız böyle birisine güvenir miydiniz? Böyle birisinin kendisine verilen bir işi tutkuyla, zevkle yapacağını söyleyebilir misiniz?  Aslında siz biraz kapalı bir şekilde, pek işe yaramayan birisi olduğunuzu söylediniz. Onun için de gelecek olumsuz yanıta hazırlıklı olmanız gerek. Oysa kendiniz hakkında biraz olsun bilgi verseydiniz, belki de karşınızdaki kişiyi etkileyebilecektiniz. Her işi yapabileceğini düşünen kişi kesinlikle ‘Ne iş olsa yaparım?’ demez, önce deneyimlerini sıralayarak yapabileceği işlerin dökümünü yapar, sonra da hangi işte daha istekli olduğunu söyler. Eğer siz de böyle yapmış olsaydınız hem karşınızdaki kişiye sizi tanıma fırsatı vermiş olacaktınız, hem de sözleriniz daha fazla güven uyandırabilecekti.

Hata yapmamak için genel konuşmak ve kendinizle ilgili hiçbir ipucu vermemek aslında yapılabilecek en büyük hatalardan birisi. Eğer böyle bir talebiniz işverenden olumlu karşılık görüyorsa, kabul edildiğiniz işe kuşkuyla yaklaşmanızda büyük yarar var…

Burak Kaya

Not: Etkileme Sanatı Eğitimine katılarak bu konudaki yetkinliklerinizi artırabilirsiniz. OffCourse'la dünyanın her yerinde, kişisel bilgisayar, tablet veya akıllı telefonunuz üzerinden eğitim alabilirsiniz.