İstediğini Yap! (mı Acaba?)

Son zamanların moda ve klişe, biraz da buyurgan sözü bu işte: “Ne istiyorsan onu yap!”

Emperyal dünya baskısından kaçmanın, kendine özel bir çözüm yolu bulmanın ve kurumsal yaşamın mengenesinden uzaklaşmanın bir yolu ya da hepsinin sığınağı, bu emir kipi tavsiye. Kurumsal hayat çalışanları yoruyor ve bitiriyor. Bunun için insanlar bir yol arıyorlar, bir çıkış yolu. Onlara yapılan en kolay öneri ise “İstediğini yap!”. Her tavsiye gibi bu da anlaşılmaya muhtaç.

Meslek seçerken istediğin mesleği seç! Kolay mı istediğin mesleği seçmen birinci soru tabii. Ama ona gelmeden başka sorulara bakalım: Önünde iki veya üç seçenek var hangisini istiyorsan onu seç? Canım sıkılıyor ne yapayım? Ne istiyorsan onu yap! Peki o zaman sıkıntım geçecek mi? Öğüdü vereni pek ilgilendirmiyor bu olsa gerek. Bence düğüm noktası istemek fiilinde. Ne istediğini bilmek yine ayrı bir soru. Bakın istemek hadi haksızlık etmeyelim kötü bir fiil değil ama bir amaca hizmet etmedikçe pek de yararlı bir fiil değil. Çünkü isteğin kökeni anlık olabilir ve bu anlık istek başka kaynaklardan gelen taarruzlara açık olabilir. Ne mi bunlar? Örneğin reklamlar. İkinci hücum noktası “başkaları” yani çevremde diğerleri ne istiyorsa ben de onu isterim algısı. Herkes onu yapıyor o zaman ben de onu yapayım demiyor insan ve “ben onu istiyorum” diyor. Biraz cesur olan “ben de istiyorum”.

Fiil yanlış dedim ya doğrusu ne ola ki? Çünkü istemek veya arzu etmek fiilinin sonunda anlık bir memnuniyet veya görünür bir mutluluk vardır. Yani istediğimizi elde edince memnun oluruz, mutlu oluruz. ‘Anlık’ sözcüğü dikkatinizi çekti değil mi? ‘Anlık’ ile kastettiğim geçiciliktir. İstediğimizi elde edince ondan alınan hazzın bir ömrü olmalı. Aynı yemek veya cinsel tatmin gibi. Diyeceksiniz ki onlar fiziksel. Doğru; zihinsel hazların da bir ömrü var. Her an değişen hayat, andan ana bizi yeni haz arayışına götürüyor.

Konuyu örneklerle zenginleştirmek mümkün. Ancak her örnek size başka çatallı sorular getirecektir ve konu sonuca varmayan tartışmalara akacaktır. Okuyucunun sorduğunu duyar gibiyim: Tamam da ne yapalım, istediğimizi yapmayalım mı? Yapmadan önce düşünün. Amacınızı düşünün. Amaç ne ise fiil ona göre değişir. Soru ne istiyorum değildir. Doğru soru: Neye ihtiyacım var? İhtiyaç, kendinin en iyisi olman için gerekli olan nesne, kişi zaman veya kaynak demek. Diğerinin sahip olduğuna sahip olmak ihtiyaç değildir. Halen elinde olanın daha iyisine yönelmek ihtiyacın olduğunu değil paran olduğunu gösterir.             

Peki sevmek neresine düşüyor bu bilmecenin? Seviyorum onun için istiyorum bir kalkan mı acaba? Sevmek ile istemek arasındaki ilişki de ayrı bir konu.

Fuat Yalçın

Not: Hedeflere Ulaşmak Eğitimine katılarak bu konudaki yetkinliklerinizi artırabilirsiniz. OffCourse'la dünyanın her yerinde, kişisel bilgisayar, tablet veya akıllı telefonunuz üzerinden eğitim alabilirsiniz.