Eğitim Bütçesini Neden Artırmamız Gerektiğine İlişkin Beş Önemli İstatistik
Pek çok yönetici, eğitim konusu gündeme geldiğinde bunun öneminden söz etse de iş bütçe, zaman ve personel ayırma olarak ete kemiğe büründüğünde, eğitim için gerekli ödeneği ayırmıyor. Bu kişiler eğitimlerin, şu anda yaptıkları işin kalitesine veya içinde oldukları dönemin satış/maliyetlerine doğrudan bir etkisi olmayacağını düşündüklerinden olsa gerek, çalışanların iş saati içinde eğitime katılmalarını bir kayıp olarak görebiliyorlar. Peki, gerçekten de durum öyle mi, yani yöneticiler bu düşüncelerinde haklı olabilirler mi? Şimdi bu görüşe karşı olarak sunabileceğimiz beş farklı rimadan alınmış istatistiğe geçelim:
- Bir işletmede çalışanlara verilen Finansman ve Mali İşler eğitiminden sonra yapılan değerlendirme analizinde, şirketin nakit akışında eğitim öncesine göre % 16,3 oranında iyileşme gerçekleşmiş.
- Bir firmanın Satış ve Pazarlama çalışanlarına verdiği bir eğitim sonrasında yapılan değerlendirmede, şirketin karlılığında % 24, satışlarda ise % 6,5 oranında büyüme görülmüş.
- Bir işletmenin Müşteri İlişkileri departmanına yönelik olarak hazırlanan bir eğitimin sonunda, müşterilerin memnuniyeti % 9,5 oranında artarken, memnun müşteriler % 33 oranında firma ile daha fazla iş yapmak istediklerini belirtmişler.
- Başka bir araştırmada ise Satış ve Pazarlama çalışanlarına yapılan kişi başı 1.500.-USD tutarlık eğitim harcamasının işletmenin kar marjında % 25’lik yükselmeye neden olduğu belirlenmiş.
- Çalışanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, işten ayrılan kişilerin % 23’ünün işten ayrılma gerekçesi olarak, ayrıldıkları işyerinde kariyer gelişimi ve yeterli eğitim olanağı sunulmadığını gösterdiği belirlenmiş.
Yukarıdaki tek bir örnek bile kendi başına yeterli bir gerekçe oluşturuyor. Bu maddelere baktığınızda eğitimin uzun vadede, belirsiz, ölçülemez bir fayda sağladığını söylememiz pek olası değil. Çünkü bu örnekler, eğitim gerçekleştikten sonraki kısa dönem içinde elde edilmiş verilerden oluşuyor. Tüm veriler rakamsal ve bu eğitimler sonucunda elde edilen kazanımlar da yapılan eğitim yatırımının kat kat üstünde.
Eskiden bir işletme için temel soru ‘Eğitim harcaması yaptığımda bundan nasıl bir gelir yaratabilirim?’ idi. Bugün ise ‘Eğer yeterince eğitim harcaması yapmazsam, bundan ne ölçüde zarar ederim?’ sorusunu düşünmek gerekiyor. Artık bir yönetici, herhangi bir konuda karar vermeden önce bu konuyla ilgili bir eğitimden kaçınmasının olası zararını da hesaplamalı. Çünkü bir işletmede müşteri memnuniyetini artıramamak, kâr marjını yükseltememek, nakit akışı düzeltememek gibi sonuçları alt alta topladığınızda, bu durum firma açısından rekabette geri kalmak, yöneticiler içinse başarısızlık anlamına geliyor.
Kaynak: https://www.learndash.com/numbers-dont-lie-roi-of-corporate-training/