Durgunluk Döneminde Hayatta Kalabilmek İçin İşletmelerin Uygulayabileceği 6 Farklı Strateji
İş yaşamının güzel günleri kadar zor günleri de var. İyi bir gözlemciyseniz, ekonomilerdeki yükseliş ya da duraklama dönemlerinin hiç beklenmedik bir şekilde veya yıldırım hızıyla gelmediğini bilirsiniz. Eğer işaretleri doğru olarak yorumlarsanız, genellikle bu türden geçiş dönemleri, size hazırlık yapabileceğiniz kadar süre tanır.
Eğer ekonomide durgunluk dönemine girileceğine ilişkin göstergeler olduğunu düşünüyorsanız işte alabileceğiniz önlemler ve uygulayabileceğiniz 6 farklı strateji:
1-) Yatırımları Askıya Alın: Durgunluk dönemlerinde devam eden yatırımlarınız için harcamada bulunmak, eskisine göre çok daha maliyetli olabilir. Ekonomideki durgunluk, yapacağınız yatırımın geri dönüşünü geciktirerek, maiyetleriniz üzerindeki belirsizliğin artmasına neden olacaktır. Durgunluk dönemlerinde yapılabilecek en iyi şey, yeni yatırım yapmaktansa mevcut yatırımlarınızın verimliliğini artırmaya yönelik stratejiler geliştirmek olabilir.
2-) Geleneksel Reklam Yöntemlerine Para Harcamayın: Durgunluk dönemlerinde reklam harcamalarının artırılması gerektiğini söyleyenler genellikle reklamcılardır. Bu dönemde reklam harcamalarınızın geri dönüşü eskisinden daha az olacaktır. Bu nedenle geleneksel reklamlar yerine daha etkin, daha verimli ve daha ekonomik yeni reklam stratejileri oluşturmanın yollarını araştırmak işletmeniz açısından çok daha yararlı olabilir.
3-) İlk Odağınız Büyüme Değil Kârlılık Olsun: Durgunluk dönemlerinde hızlı bir büyüme hedefindense, karlılığı artırmaya öncelik vermek daha akılcı olacaktır. Aksi takdirde, durgunluğun getireceği zararı büyütmüş olursunuz. Kârlı çalışan bir işletme küçülse de ayakta kalır.
4-) Çalışanlarınızla Birlik Olun: Durgunluk dönemlerinde çalışan sayısını azaltmak yapılacak en büyük hatalardan birisidir. Eğer verimsiz olduğunu düşündüğünüz çalışanınız yoksa stratejinizi çalışanlarla birlik olarak bu dönemi atlatmak üzerine kurun. Eğer çalışanlarınızla birlik olursanız, onlardan bu zor dönemi aşmak için bazı fedakârlıklar da isteyebilirsiniz.
5-) Eğitim Giderleriniz Dışındaki Tüm Giderleri Kısın: Eğitim harcamalarınız durgunluk dönemindeki en büyük yardımcınız olacaktır. Sizleri durgunluk döneminden sağ salim çıkaracak birinci öğe çalışanlarınızsa, ikincisi de onların eğitim harcamalarıdır. Bunun dışındaki giderleriyse olabildiğince kısmanızda yarar var.
6-) Şirketinize Yeni Kaynaklar Bulun: Durgunluk dönemlerinde yakınlarınızı ya da çalışanlarınızı işletmeye ortak etmek, halka açılmak veya işletmenize para koyacak yatırımcılar bulmak için zaman harcamak akılcı bir yöntemdir. Hem dayanma gücünüzü artırır hem de finansal göstergelerinizi olumlu yönde etkiler.
Burak Kaya
Not: Değişime Uyum Eğitimine katılarak bu konudaki yetkinliklerinizi artırabilirsiniz. OffCourse'la dünyanın her yerinde, kişisel bilgisayar, tablet veya akıllı telefonunuz üzerinden eğitim alabilirsiniz.