Bir Yalancıyla Birlikte Çalışmak
Bir firmada çalışırken, arkadaşlarımdan birisinin birkaç kez yalan söylediğine tanık oldum ancak bunlar beni ilgilendirmeyen konulardı. Daha sonra aynı kişinin işle ilgili konularda da sürekli olarak yalan söylediğini fark ettim. Ancak ilişkimiz iyi olduğundan bunu belli edip onu kırmak istemedim. Bir süre sonra durum öyle bir noktaya geldi ki, ben onun yalan söylediği ortaya çıkıp da üzülmesin diye kendi çalışma biçimimde bazı düzenlemeler yapmaya başladım. Kendimi koruyacak önlemleri aldığımı düşünüyordum ancak sonradan pek de öyle olmadığı ortaya çıktı. Karşımdaki kişi söylediği yalanları unuturken, ben onun söylediği yalanlar ortaya çıkıp da üzülmesin diye gereksiz şeyleri not ediyordum. Bu işyerinden ayrıldıktan çok daha sonra böyle bir durumu iyi yönetemediğimi anladım. Sorun şuydu: Ben onun yalanlarını görüyor ve idare ediyordum ama o benim bu durumu fark edip onu idare ettiğimi bilmiyordu. Benim karşı tarafın yalanlarını görmezden gelmem, onda daha fazla cesaret yaratıyordu.
Ne yazık ki birlikte çalışmak durumunda olduğumuz kişileri çoğu zaman kendimiz seçemiyoruz. Hesabı size verilen müşteri, başka bir bölümle yapılan ortak bir proje, bizi bir arada olmak istemediğimiz kimselerle birlikte çalışmaya zorlayabiliyor. Peki sıklıkla yalan söylediğini veya etik kuralları umursamadığını bildiğimiz bir kimseyle birlikte çalışmak zorunda kalırsak nelere dikkat etmemiz gerekir, bu konudaki deneyimlerimden derlediğim maddeler aşağıda yer alıyor:
- Bu kişiden gelen tüm bilgi, belge, istatistik veya başkaları ile ilgili bilgilendirmeleri kaynaklarından teyit edin.
- Böyle bir ortak çalışmayla ilgili olarak sorumluluk almaktan, referans vermekten, kefil olmaktan kaçının.
- Ortak bir çalışma bile olsa işi mümkün olduğunca parçalara ayırın ve kişilerin sorumluluklarını yazılı olarak tanımlayın.
- Çalışmalarınızı yazılı olarak arşivleyin ve yazışmalara mümkün olduğunca başka kişileri de dahil edin.
- İleride “Ben şöyle demek istemiştim” diyerek biçim değiştirebilecek tüm muğlak ifadelerin açıklığa kavuşması için baskı yapın.
- Sıklıkla “Yani şöyle mi demek istiyorsun?” veya “Bu sözünü şöyle mi anlamalıyım?” şeklinde anladıklarınızı onaylatın.
- Kuşku duyduğunuz tüm noktaları belirterek, karşınızdaki kişiyi açık davranmaya zorlayın.
- Doğruluğundan kuşkulandığınız durumlarda -mümkünse yazılı olarak- çekincenizi belirtin. Çekincenizi belirtirken “Şu durum seni yanıltmış olabilir”, “Şunu gözden kaçırmış olabilirsin” gibi girişler yapabilir veya doğrudan düşüncenizi açıklayabilirsiniz.
- Kuşku duyduğunuz veya sizi rahatsız edebilecek muğlak noktalar barındıran hiçbir öneriye onay vermeyin. Rahatsızlığınızı duygularınızla da belli edin.
- Eğer yaşanacak olumsuzlukların kontrolünüzden çıkmaya başladığını hissediyorsanız hiç zaman kaybetmeden tüm ilgilileri bilgilendirerek ortak çalışmanızı sonlandırın.
Burak Kaya
Not: Yüz yüze ve online eğitimlerin birlikte yürüdüğü OffCourse Eğitimleri hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın: [email protected]