Çatışma Yönetimi
2000’li yılların başında, birlikte proje geliştirdiğimiz oldukça büyük, uluslararası bir firmayı en az haftada bir kez ziyaret ediyordum. Gayrettepe’deki merkez ofislerine yaptığım birkaç ziyaret sonrasında çalışma ortamında bir gerginlik, çalışanlarda ise genel bir tedirginlik olduğunu fark ettim. Bir gün gene ilerleyişi konuşmak üzere firmaya uğradığımda daha önce benzerine hiç tanık olmadığım bir sahneyle karşılaştım. Yaklaşık yüz kişinin çalıştığı oldukça geniş bir açık ofiste, şirketin pazarlama müdürü elinde birkaç klasörle, ayaklarını yere vurarak sürekli bağırıyordu. Sinir krizi geçiriyor gibi bir hali vardı ve her sözün sonunda elindeki dosyalardan birini var gücüyle yere fırlatıyordu. İşin tuhafı yanıt vermek, kadını sakinleştirmek ya da bir orta yol bulmak için içerideki yüz kişiden biri bile gıkını çıkartmıyordu. Bu bağırma seansı yaklaşık beş dakika kadar sürdü. Pazarlama müdürü odasına girdikten sonra yanında oturduğum kişiye “Her şey yolunda mı?” diye sordum ancak bir yanıt alamadım. İkinci kez sorduğumdaysa beni duymadığını anladım, çünkü kulaklıkla müzik dinliyordu. Daha sonra birkaç kişide daha aynı durumu gözlemledim. Az önce “Herkes beni duydu mu, herkes anladı mı?” diye yırtınan müdürün yanına gidip “Sizi kimse duyup anlamadı, çünkü hepsi kulaklıkla müzik dinliyorlardı” demeyi çok istedim ama ne yazık ki öyle bir cesarete sahip değilim. Daha sonrasında, bu tür sinir nöbetlerinin sıklıkla yaşandığını ve çalışanların da böyle zamanlarda kulaklıkla kendilerini koruduklarını öğrendim. Bu gerginliğin nedeni ise pazarlama, operasyon ve mali işler birimlerinin yöneticileri arasındaki, çeşitli nedenlerden ortaya çıkan anlaşmazlıklarmış.
Elbette her işletme için, kişiler ya da bölümler arasında hedef farklılıklarından dolayı çatışmalar yaşanması son derece doğal. Bu tür çatışmaların, eğer iyi yönetilirlerse karşı görüşlerin ortaya çıkması, daha etraflıca bir bakış açısına ulaşılması, olası risklerin hesaba katılması, gizli kalmış sorunların görünür hale gelmesine sağladığı katkılar nedeniyle işletmeler için son derece yararlı olabileceğini bilerek konuyu ele almakta yarar var. Bir çatışma eğer yukarıdaki örnekte olduğu gibi iletişim kanallarını tıkıyor, çalışanları suskunluğa ve tedirginliğe itiyor, çalışma ortamındaki enerjiyi yok edip insanların çalışma isteğini azaltıyorsa bu çatışmanın işletmeye sağlayacağı bir yarar da olmayacaktır. Ancak eğer yaşanan çatışma;
- Tarafları bir araya getirip, birbirleri hakkındaki olumsuz düşüncelerinden uzaklaştırıyor,
- Tarafların birbirlerini daha iyi anlamasına katkı sağlıyor,
- Bir uzlaşma kültürü içinde farklı görüşleri bir arada geliştiren daha ileri bir çözüme ulaştırıyor,
- Çatışma öncesindeki önyargıların kırılmasına yol açıyor,
- Çalışma ortamındaki enerjiyi yükseltiyor,
- Rekabet duygusunu artırıyor ve
- Çok seslilik anlamında, kurum kültürüne olumlu katkı sağlıyorsa bunun iyi yönetilmiş daha doğrusu iyi yönlendirilmiş bir çatışma süreci olduğunu söyleyebiliriz.
Uzlaşma kültürü gelişmiş, iletişim kanalları açık bir organizasyonda bir kişinin sesinin yükselmesi, onun bir sorununun olduğu, bir konuda yardıma gereksinim duyduğu şeklinde anlaşılırken, uzlaşma kültürü olmayan bir organizasyonda benzeri bir durum ego patlaması ya da baskı kurma aracı olarak algılanabiliyor.
Çatışmanın yararlı bir sonuca ulaşabilmesi için bir organizasyonda demokratik anlayış, açık iletişim kanalları, uzlaşma kültürü ve güven duygusunun yerleşmiş olması gerekiyor. Eğer organizasyonda bunlar yoksa çatışmanın yararlı bir sonuca ulaşması oldukça zor. Bu tür işletmelerde çatışmanın sonunda bir uzlaşma olmaz, bazıları kendini baskılanmış, bazıları saygısızlığa uğramış hisseder. Çalışanlarda derdini anlatamamayla birlikte başarısızlık duygusu hâkim olur. Organizasyonun enerjisi düşer, bir sonraki benzer durum için farklı görüşleri içeren itirazların seslendirilmesine yönelik istek azalır, sorunlar örtülür, niyetler gizlenir ve problemler ertelenmeye başlar.
Eğer kişiler, departmanlar ya da işletmeler arasındaki çatışmaların yönetimi konusunda uzmanlaşmak istiyorsanız, hemen OffCourse – Çatışma Yönetimi eğitimine kayıt yaptırın. Başvurunuzdan kısa bir süre sonra kendi bilgisayarınızdan Çatışma Yönetimi eğitimini almaya başlayabilirsiniz.