İçi Boş Bir Klişe: “Biz Çalışanımıza Değer Veririz”
Bugüne kadar çok sayıda firmada çalıştım. Hepsi de işe başlarken bana, çalışanlarına çok değer veren bir kurumda çalışmaya başlayacağımı söylemişlerdi. İşin doğrusu, çalışanlarına değer versin ya da vermesin hiçbir kurum çalışanlarına değer vermediğini söylemez. Ancak çalışanlarına değer verdiğini söylemek, ne yazık ki gerçekten de onlara değer vermek anlamına gelmiyor.
Bazı kişiler çiçekleri sevdiğini söyler ancak bir de bakarsınız ki çiçeklerini sulamayı unutmuş. Bu sevgi gerçek bir sevgi değildir. Sevdiğini söyleyen kişi çiçeğin en yaşamsal gereksinimini unutuyorsa, bu kişinin çiçek sevgisi bize inandırıcı gelmez. Aynı şekilde çevre bilinci olduğunu söyleyen bir kişi, pet şişe kullanmaktan kaçınmıyorsa bu kişinin çevre duyarlılığı gerçek değildir.
İnsanların sözlerini veya kurumların ilkelerini gerçek olaylar üzerinden değerlendirmek gerekir. Bir sözün dikkate alınabilmesi için onun gerçek yaşamda da bir izi olması gerekir. Eğer böyle bir iz yoksa, o sözlerin de bir değeri yok demektir. Ayrıca bazı insanların ya gerçekten inanmadıklarından ya da maliyetler gibi başka nedenlerden ötürü sözlerini uygulayamadıklarını da unutmamak gerek.
Peki bir kurumdaki yöneticilerin “Biz çalışanlarımıza değer veriyoruz” demesinin tek başına bir anlamı yoksa, bu kurumun çalışanlarına gerçekten değer verip vermediğini nasıl anlayabiliriz? Size bunu sorgulayabilmeniz için altı temel soru vereceğim. Çalıştığınız kurumu düşünerek, önce bu soruları yanıtlayın:
- Çalışanlardan gelen öneri, dilek ve şikâyetler dikkate alınıyor mu? Bu bildirimlerden en azından belli bir yüzdesi çalışanların talep ettiği şekilde sonuçlanıyor mu?
- Çalışma saatlerinde yasal sınıra uyuluyor mu?
- Çalışanların tatil ve izinlerini kendi istedikleri zaman kullanmalarına dikkat ediliyor mu?
- Çalışanların sağlık sorunları nedeniyle rapor alması durumunda herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan raporları işleme alınıyor mu?
- Çalışanların gelir düzeyinin iyileştirilmesi için çaba harcanıyor mu?
- Çalışanların bilgi, beceri düzeyini artırmaya yönelik eğitimler düzenleniyor mu?
Bu sorular daha da artırılabilir ama bu kadarı bile size temel bir fikir verecektir. Eğer Evet’ler çoğunluktaysa çalıştığınız işletmenin size değer verme eğiliminde olduğunu, Hayır’lar çoğunluktaysa işverenin gözünde çok büyük bir değeriniz olmadığını düşünebilirsiniz. Size verilen değerin ölçüsü sözler değil davranışlardır, kararlardır, uygulamalardır. Önerilerinizi dinlemeyen, şikâyetlerinizi dikkate almayan, daha rahat çalışmanız, daha iyi eğitimlere katılmanız için çaba harcamayan bir işletmenin size değer verdiğini söylemek güç.
Bir çiçeğin yaşamı için su ne kadar gerekliyse çalışanların verimli olabilmesi için de belli koşullar gerekir. Eğer bir işletme bu koşulları sağlamadan “Biz çalışanımıza değer veriyoruz” diyorsa, bu sözün bir değeri olmaz. Bu tür sözler, içi boş birer klişe olarak ancak şirketin duvarlarını, patronun konuşmalarını veya reklam panolarını süsler.
Burak Kaya
Not: Değerlerle Yaşamak Eğitimine katılarak bu konudaki yetkinliklerinizi artırabilirsiniz. OffCourse'la dünyanın her yerinde, kişisel bilgisayar, tablet veya akıllı telefonunuz üzerinden eğitim alabilirsiniz.