15 Bin Dolar Bütçeli Bir Film, 193 Milyon Dolar Gişe Yapabilir mi? (Paranormal Activity)

Bilgisayar oyunları yazılımıyla uğraşan ve o güne dek hiçbir yönetmenlik deneyimi olmayan Oren Peli 2007 yılında, kendi yazıp yönettiği ve kamera çekimlerinden editing işlemlerine kadar her şeyi kendisinin üstlendiği Paranormal Activity filmini tamamladığında cebinden çıkan toplam para 15 bin dolardı. Bu paranın büyük kısmı da kamera ve görüntü işleyen yazılımlara gitmişti.

Peli’nin kendi evinde, ev tipi bir video kamera ve sınırlı olanaklar ile çektiği film, çeşitli festivallerde başarı kazandıktan sonra Steven Spielperg’e ulaştı. Spielberg'ün kurucuları arasında yer aldığı Dreamworks, Peli ile bir anlaşma yapan ilk dönemde filmi orijinal haliyle kullanmak yerine yeniden çekme fikrine yakındı. Deneme gösterimi sırasında izleyicilerin çoğu salonu terk edince, Dreamworks yetkilileri hayal kırıklığına uğradı. Ancak izleyicilerin beğenmedikleri için değil çok korktukları için solandan çıktıklarını söylemesi işleri tümüyle değiştirdi. Filmin orijinal halini kullanmaya karar verdiler. 2005 yılında Dreamworks’ü satın alan Paramount Pictures, filmin ABD’deki satış haklarını 350 bin dolara satın aldı. Paramount filmi satın aldıktan sonra filmde bazı değişiklikler yapıldı, final bölümü ise tümüyle değişti. Yeni haliyle film 25 Eylül 2009 tarihinde ABD'de 12 şehirde gösterime girdi. Tüm biletler satıldı. Yönetmen Oren Peli, bu gösterimin ardından internet kullanıcıları için filmin yeni gösterime gireceği şehirleri belirlemeye yönelik bir anket yaptı. Aslında bu anket, filmin adını duyurmaya yönelik viral bir reklam kampanyasıydı ve bu pazarlama faaliyetinin de etkisiyle film yeni salonlarda gösterime girdi. Paranormal Activity, ekim ayında ülke çapında, kasımda ise tüm dünyadaki salonlarda gösterime girmişti.

Peli’nin kendi evinde çektiği 15 bin dolarlık filmi, ABD içinde 108, ABD dışındaysa 85 milyon dolarlık gişe hasılatıyla toplamda 193 milyon dolar hasılat yaptı. Paranormal Activity’nın devamı olarak çekilen filmlerle birlikte yıllar içindeki toplam hasılat 890 milyon doları buldu.

Sinema eleştirmenlerine göre, bu filmler türünün en başarılı örnekleri olmasa da Paranormal Acivity’nin ticari başarısına herkes şapka çıkardı.

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki Peli’nin 15 bin doları olmasaydı bu film gene olacaktı. Çünkü Peli, bu filmi çekmeyi kafasına koymuştu, teknik eksiklikleri gözünde büyütmeden olanakları ölçüsünde en iyiyi yapmaya odaklandı. Eğer Peli, küçük bir ev kamerasıyla profesyonel bir film çekilemeyeceğini düşünseydi ya da bir kişinin kendi evinde film çekemeyeceğine inansaydı bu film olmayacaktı.

Yok’lar Listesi

Hangi konu olursa olsun, hayat, başarma gücü olmayan insanların eline, bahane edebilecekleri yeterince malzeme veriyor. Onlar da ömürlerini bu malzemelerden oluşturdukları ‘Yok’lar Listesi’ni sayıklayarak geçiriyorlar: O yoktu, bu yoktu, şu yoktu. Bu liste bir türlü boşalmadığından bir işi başarmak için gerekli harekete geçme eşiğine ulaşmak da mümkün olmuyor. Eğer Yok’lar Listesi biraz azalırsa hemen yenileri ekleniyor. 

Yok’lar Listesi, başlama gücü bulamayan kişiler için çok güzel bir siper görevi görüyor. Bu listeye kendilerini ve çevresindekileri inandıran kişiler rahatlayıp ömürlerini Yok’lar Listesinin engellediği büyük başarıların ve gerçekleşmeyecek güzel hayatların hayalini kurarak geçiriyorlar.

Burak Kaya

Not: Hedeflere Ulaşmak Eğitimine katılarak bu konudaki yetkinliklerinizi artırabilirsiniz. OffCourse'la dünyanın her yerinde, kişisel bilgisayar, tablet veya akıllı telefonunuz üzerinden eğitim alabilirsiniz.