1237 Formülü
İşte size bir formül. Daha kolay anlamak, hızlı okumak ve soruna bir çare bulmak için size bir formül sunuyorum. Önce bir soru: Sorun ne demektir?
Sorun basit tanımı ile olan ile olması istenen arasındaki farktır. Peki şimdi formüle gelelim. Bir sorununuz var veya bir durum olmasını istediğiniz halden farklı bir yerde. Bu aşamada siz de sorumluluğu üstleniyor ve çözüme varmak istiyorsunuz. Neler yapacağınıza bakalım sırayla:
1. Sorunu Tanımlamak: En önemli aşama budur. Sorunu doğru tanımlamazsak bir sonraki adımların fazla önemi yoktur, yanlış bir sokakta buluruz kendimizi. Çözüm ise bir işe yaramaz.
2. Araştırmak: Önce kök nedenleri yani bu duruma gelinme nedenlerini araştırmak gerekir. Sonra çözüm seçenekleri nedir ona bakılır. Bunların değerlendirmesi yapılır. Analitik veya yaratıcı düşünme teknikleri kullanarak bu aşamada başarılı olabilirsiniz.
3. Karar vermek: Seçeneklerden birine karar verdiniz. Çözümü buldunuz, neler yapacağınızı, neler yapılması gerektiğini biliyorsunuz. Hazırlandınız.
7. Sunmak. İşte önemli an geldi. Hazırsınız, sunumu yaptınız ve harika anlattınız. Siz onaylanmasını ve harekete geçilmesini bekliyorsunuz.
Ama olaylar öyle gelişmiyor. Çok basit ve belki sizin yanıtını bildiğiniz eften püften nedenlerle çözüm öneriniz kabul edilmiyor. Birileri sizi toplantıda sıkıştırıyor ve hazin son.
Bir dakika, siz dikkatli bir kişisiniz ve yukarıdaki sıralamada bir hata görüyorsunuz. Evet aşamalar, 1,2,3,7 diye gidiyor. Dizgi hatası? Olamaz. Çünkü yazının başlığı da bunu söylüyor. O halde bir şeyleri eksik yaptık. Demek ki 4, 5 ve 6 adımları atladığımız için o harika sunumumuz ve başarılı çalışmalarınız göz ardı edildi.
Oysa 4, 5 ve 6 basit adımlar. Aslında üçü de aynı kavramsal bağlamda. O bağlam ne mi? Destek tabii. “Ne desteği ben çok güzel araştırdım, sorununun kök nedenlerini buldum, çözüm seçeneklerini harika değerlendirdim ve çok başarılı bir sunum yaptım.” Hepsi doğru. Ama unutmayın iş aleminde ve hayatta yalnız yaşamıyoruz. Konular, olaylar, olgular hep birilerini ilgilendiriyor. Biz bu konular hakkında, astlarımızın, eş değer seviyede arkadaşlarımızın ve amirimizin (ön) desteğini alsaydık (yani 4, 5, 6) o 7. adımda düş kırıklığına uğramazdık.
İş birliği yalnız, başka insanlarla birlikte ortak sonuca varmak üzere emek gücünü birleştirmek değildir. Aynı zamanda diğer kişilerin fikir ve önerileri almak onları değerlendirmek onları işin gidişatına ortak etmektir. Bunun için hazır mısınız?
Fuat Yalçın
Not: İletişim ve İlişki Yönetimi Eğitimine katılarak bu konudaki yetkinliklerinizi artırabilirsiniz. OffCourse'la dünyanın her yerinde, kişisel bilgisayar, tablet veya akıllı telefonunuz üzerinden eğitim alabilirsiniz.