Pygmalion ve Galatea
Yunan Mitolojisine göre Kıbrıs kralı Pygmalion fildişinden ideal kadının heykelini yapmış ve ona Galatea adını vermiş. Kadın o kadar güzelmiş ki, ona âşık olmuş. Gerçek olmasını çok istediği için de sonunda tanrıça Venüs’ün yardımıyla ona hayat vermeyi başarmış ve ömürlerinin sonuna kadar mutluluk içinde yaşamışlar.
Bu eski mitolojik öykü beklentilerin gücünü gösteren bir mecaz olarak kullanılıyor. Bu olguya Pygmalion etkisi bazen Galatea, bazen Rosenthal etkisi, kendini doğrulayan kehanet, pozitif öz beklenti, iyimserlik, özgüven ya da sadece inanç olarak adlandırılıyor. İlke basit bir ifadeyle şudur: genelde hem kendimizden hem de başkalarından ne bekliyorsak onu alırız. Çok şey bekliyorsak çoğunu, az şey bekliyorsak azını elde ederiz.
Bu olgu Dr. Robert Rosenthal’ın yaptığı bir çalışmada açıkça ortaya kondu. Öğretmenlere IQ testine dayalı olarak bir kontrol grubundaki öğrencilerin çok başarılı oldukları söylendi, oysa öğrenciler IQ’larına bakılmaksızın gelişigüzel seçilmişlerdi. Birkaç ay sonra yapılan test sonuçlarında kontrol grubundaki öğrencilerin ötekilerden daha başarılı olduğu saptandı. Öğretmenlerin o gruptaki öğrencilerden yüksek beklentileri, öğrenim düzeyinin artmasına neden olmuştu.
Kendi hayatınızda kazanma beklentisi içinde olmamız, kazanma olasılığımı yükseltir. Daha iyi sonuçlar elde etmemize yardımcı olur. Daha iyi sonuçlar ise inancımızı ve özgüvenimizi artırır. Bu da kendimizden daha iyisini beklememize, ardından da daha fazla kazanmamıza yol açar ve bu yükselen döngü sürüp gider. Kendi kendini doğrulayan bir kehanete dönüşür.
Harvard işletme okulundan Rosabeth Moss Kanter diyor ki: Özgüven kişinin iyi sonuçlar alacağı yolundaki pozitif beklentisinden kaynaklanır. Kazanmak kazanmayı doğurur, çünkü dört kademede güven yaratır. Bu dört kademenin ilki özgüvendir, ikinci kademeyse birbirine güvenmektir.
Dolaysıyla daha fazla sonuç almak istiyorsanız hem kendiniz hem de takımınız adına kazanma beklentisi içinde olun. Ne pahasına olursa olsun değil onurlu bir şekilde. Başkalarını harcayarak değil, başkalarıyla birlikte. Bunu gerçekleştirmenize yardımcı olacak temel yaklaşım kazanma beklentisi içinde olmak ve başkalarının da kazanmasını beklemektir.
Fuat Yalçın
Not: OffCourse'un Özgüven ve Özdeğer eğitimine kayıt yaptırarak bu alandaki yetkinliklerinizi artırabilirsiniz.